Help: I can't open simulink block library. not responding at all

12 views (last 30 days)
I can't open simulink block library. I get the spinning wheel at my mouse but nothing happends (I have waited 30+min multiple times). Just 2 days ago everything worked perfect. I installed latest windows updates and google chrome and after that the help functionality didn't work in matlab/simulink. I tried lots of things to fix it eventually found a solution but wanted to restore matlab/simulink to defaults by reinstalling it to be sure everything was all oke again. But now the problems are worse and even reinstalling doesn't fix it.
I tried: uninstalling matlab 2015b (all tools). removing all leftover files (and also did a register scan with CC cleaner). reinstalled matlab 2015b. still not working. (tried it multiple times)
Also HELP doesn't work afther a fresh install but I managed to fix that with this command.
com.mathworks.mlwidgets.html.HtmlComponentFactory.setDefaultType('HTMLPANEL');
Also tried these commands:
restoredefaultpath
savepath
rehash toolboxcache
I don't know what else to do (I'm considering reinstalling windows just to get matlab/simulink working again I need it to finish a project).
I'm running Windows 7 64-bit (latest updates installed) and matlab 2015b-64bit.
when I press ctrl+c I get this message and the library opens after all, but I do not trust using it
Warning: An error occurred trying to load the Simulink HMI engine. Possible reasons include pressing
Ctrl+C or running MATLAB with the -nojvm option. Close and re-open any open any Simulink models to
assure proper functioning. For proper functioning of Simulink HMI and the Simulation Data Inspector,
the JVM is required.
> In slxPackager/partDefHmi
In slxPackager/registerHandler
In slxPackager/executeLoadCallbacks
In slprivate (line 11)
In load_system (line 21)
In libbrowse2 (line 21)
Warning: An error occurred trying to load the Simulink HMI engine. Possible reasons include pressing
Ctrl+C or running MATLAB with the -nojvm option. Close and re-open any open any Simulink models to
assure proper functioning. For proper functioning of Simulink HMI and the Simulation Data Inspector,
the JVM is required.
> In DAStudio.warning (line 28)
In slxPackager/partDefHmi
In slxPackager/registerHandler
In slxPackager/executeLoadCallbacks
In slprivate (line 11)
In load_system (line 21)
In libbrowse2 (line 21)
Does anyone know how to fix this I'm willing to try anything

Answers (1)

Shruti Sapre
Shruti Sapre on 16 Dec 2015
Edited: Shruti Sapre on 16 Dec 2015
Hi Tom,
This could be a known Java 7 issue where an operating system's IPv6 configuration prevents IPv4 loopback. That fails connector startup. A common workaround is setting "java.net.preferIPv4Stack" to "true" so JVM checks IPv4 first. The setting may be applied through java.opts or _JAVA_OPTIONS.
Some relevant links to get you started:
Hope this helps!
-Shruti
  2 Comments
Tom Klijn
Tom Klijn on 17 Dec 2015
Hello, thank you for your answer. I already did a reinstall of windows so I can't try your solution. Everything is working correctly now.
Franky Pan
Franky Pan on 16 Sep 2017
Thank you so much!I met this problem and I almost broke down... Your solution is right. I finally solved this problem. HAHAHAH

Sign in to comment.

Categories

Find more on Startup and Shutdown in Help Center and File Exchange

Products

Community Treasure Hunt

Find the treasures in MATLAB Central and discover how the community can help you!

Start Hunting!