Simulink IO enabled error on Arduino Uno

165 views (last 30 days)
Marc Fuller
Marc Fuller on 27 May 2018
Answered: Lokendra Samba on 14 Jun 2020
I am trying to use the Simulink IO enabled feature in MATLAB 2018a. The platform is an Arduino Uno. Even with the simplest example, for instance trying to read from pin 4 and displaying it I get an error although simulation mode works fine without IO enabled, and when I load the program onto the hardware it also works fine. Here is error that I see when I enable Simulink IO:
MATLAB System block 'blink2/Digital Input/Digital Input' error occurred when invoking 'setupImpl' method of 'codertarget.arduinobase.blocks.DigitalRead'. The error was thrown from '
'C:\ProgramData\MATLAB\SupportPackages\R2018a\toolbox\target\shared\ioserver\+matlabshared\+ioclient\+transport\TransportLayerAbstract.p' at line 0
'C:\ProgramData\MATLAB\SupportPackages\R2018a\toolbox\target\shared\ioserver\+matlabshared\+ioclient\IOProtocol.p' at line 0
'C:\ProgramData\MATLAB\SupportPackages\R2018a\toolbox\target\shared\ioserver\+matlabshared\+ioclient\IOProtocol.p' at line 0
'C:\ProgramData\MATLAB\SupportPackages\R2018a\toolbox\target\shared\ioserver\+matlabshared\+ioclient\+peripherals\DigitalIO.p' at line 0
'C:\ProgramData\MATLAB\SupportPackages\R2018a\toolbox\target\supportpackages\arduinobase\+codertarget\+arduinobase\+blocks\DigitalRead.p' at line 0'.
Caused by:
Transport layer object is corrupted. Try fclose(instrfind) and delete(instrfind) and then create a new hardware object
  3 Comments
Claudio Eduardo Santiago
Claudio Eduardo Santiago on 30 Jun 2019
Eu tive o mesmo problema. Não consegui comunicação.

Sign in to comment.

Accepted Answer

Marc Fuller
Marc Fuller on 1 Jun 2018
I have found that the problem was using a Sparkfun Redboard, which is an Arduino Uno clone. It uses a different serial port. Once I switched to an Arduino Uno the problem resovled.

More Answers (6)


Kaninika Pant
Kaninika Pant on 1 Jun 2018
Try clearing the workspace. Try clear all, clear classes. Also try disconnecting the board and reconnecting it once.

Steffen Hartmann
Steffen Hartmann on 30 Oct 2018
Hello, have the same problem here. Was it really the "incompatible" uno-board?

Kadir Tolga Dogukanli
Kadir Tolga Dogukanli on 26 Dec 2018
I have the same errors. Did you solve the problem?
MATLAB System block 'sondeneme/I2C Read' error occurred when invoking 'setupImpl' method of 'codertarget.arduinobase.internal.arduinoI2CRead'. The error was thrown from '
'C:\ProgramData\MATLAB\SupportPackages\R2018b\toolbox\target\shared\ioserver\+matlabshared\+ioclient\+transport\TransportLayerAbstract.p' at line 0
'C:\ProgramData\MATLAB\SupportPackages\R2018b\toolbox\target\shared\ioserver\+matlabshared\+ioclient\IOProtocol.p' at line 0
'C:\ProgramData\MATLAB\SupportPackages\R2018b\toolbox\target\shared\ioserver\+matlabshared\+ioclient\IOProtocol.p' at line 0
'C:\ProgramData\MATLAB\SupportPackages\R2018b\toolbox\target\shared\ioserver\+matlabshared\+ioclient\+peripherals\I2C.p' at line 0
'C:\ProgramData\MATLAB\SupportPackages\R2018b\toolbox\target\supportpackages\arduinobase\+codertarget\+arduinobase\+internal\arduinoI2CRead.p' at line 0
'C:\ProgramData\MATLAB\SupportPackages\R2018b\toolbox\target\shared\svd\+matlabshared\+svd\I2CBlock.p' at line 0'.
Caused by:
Transport layer object is corrupted. Clear and recreate the hardware object
Component:Simulink | Category:Block error

Jussi Savola
Jussi Savola on 9 Apr 2019
Edited: Jussi Savola on 9 Apr 2019
Me too.
I'm trying to read data from A4, then do some fancy stuff with FFT and then light up a led in D10.
I'm using Matlab 2018A with Arduino (Elegoo) Mega 2560
Simulation 1 Clear
01:55 AM Elapsed: 28 sec
MATLAB System block 'blinker_a/Analog Input' error occurred when invoking 'setupImpl' method of 'codertarget.arduinobase.internal.arduino_AnalogInput'. The error was thrown from '
'C:\ProgramData\MATLAB\SupportPackages\R2018a\toolbox\target\shared\ioserver\+matlabshared\+ioclient\+transport\TransportLayerAbstract.p' at line 0
'C:\ProgramData\MATLAB\SupportPackages\R2018a\toolbox\target\shared\ioserver\+matlabshared\+ioclient\IOProtocol.p' at line 0
'C:\ProgramData\MATLAB\SupportPackages\R2018a\toolbox\target\shared\ioserver\+matlabshared\+ioclient\IOProtocol.p' at line 0
'C:\ProgramData\MATLAB\SupportPackages\R2018a\toolbox\target\shared\ioserver\+matlabshared\+ioclient\+peripherals\AnalogInput.p' at line 0
'C:\ProgramData\MATLAB\SupportPackages\R2018a\toolbox\target\supportpackages\arduinobase\+codertarget\+arduinobase\+internal\arduino_AnalogInput.p' at line 0
'C:\ProgramData\MATLAB\SupportPackages\R2018a\toolbox\target\shared\svd\+matlabshared\+svd\AnalogInSingle.p' at line 0'.
Caused by:
Transport layer object is corrupted. Try fclose(instrfind) and delete(instrfind) and then create a new hardware object
Edit: It seems that disabling Simulink I/O made the error go away. Go figure.

Lokendra Samba
Lokendra Samba on 14 Jun 2020
go to this thread, you may find solution!!
https://de.mathworks.com/matlabcentral/answers/351957-do-simulink-deploy-to-hardware-and-external-modes-work-with-arduino-uno-clones
i have same problem, but changing 'BaudRate' help me solve problem. now it works for all mode for me.

Community Treasure Hunt

Find the treasures in MATLAB Central and discover how the community can help you!

Start Hunting!